Moj recept ima brata dvojčka

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. jun 2008 14:56

rdkapica je napisal/a:
Vzemite v roke knjigo od Andreja Frica Po Božiču diši in boste našle pol Kulinarike, druga polovica pa so drugi "mrežni" recepti. Še toliko se ni potrudil, da bi jih oblikovno obdelal v enotno obliko. Lekova knjiga se brezplačno širi okoli, Fric pa knjigo prodaja in služi z njo ter se hvali koliko znanja ima in koliko je produktiven in sploh in ...

 

Evo, to je tisto, kar se meni ne zdi prav.

Smisel in dodana vrednost KulSlo je v tem, da imamo na enem mestu res nabrano ogromno receptov; nihče ne trdi, da niso bili objavljeni že kdaj prej in kje drugje. So jih pa najbrž člani KulSlo preizkusili, opremili s kakimi popravki, uporabnimi nasveti itd.

Ne zdi se mi tako narobe, če nekdo tak recept posreduje naprej, bi bilo pa prav, da zapiše vir.

Res pa je nesramno, da potem izda in trži knjigo kot plod lastnega znanja...

Nasja

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

13. jun 2008 15:10

Zdajle sem šla pa res pogledat, če je napisan recept na omaki iz katere naj bi prepisala recept (hvala mojcca za prijazne besede). In je res. Žal.

Se pač zgodi. Drugače pa tole jed s kolegico že dolgo časa pripravljava,... pa ne bom se opravičevala, ker se nimam za kaj!!!

 

Moje mnenje je, da se na kulinariko lahko da tisto, kar se doma kuha in ustvarja. Z majhnimi spremembami, ki so nam všeč, s slikicami ki jih poslikamo.

 

Je pa res, da običajno kritizirajo tisti, ki za tole našo kulinariko naredijo bore malo!

Tisti, ki kdaj pa kdaj objavimo kakšen recept smo pa pač pod "drobnogledom" od kje smo kaj prepisali. Seveda pa je tudi večja možnost, da neše recepte kopirajo.

Mene sicer ne moti, če je kje objavljen moj recept. Bi pa zelo rada videla, da bi pod njim pisalo, da je iz Kulinarične Slovenije.

 

Lp

 

 

 

 

MM

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. jun 2008 13:26

Glede reveptov: imam nekaj mastnik, nacufanih, dobro zdelanih zvezkov z recepti. Nekaj nabasnih fasciklov z iztrganinimi listi. Kaj vem, kdo je avtor.

In jih praviloma ne objavim, ker imam rešpekt pred avtorskimi pravicami.

Sem pa že razmišljala, da ne bi bilo narobe, da bi ob objavi na Kulinariki preprosto napisali, od kod je.

Kakega varovanja avtorskega dela, ki ni zaščiteno, pa bi bilo težko dokazano, da je ravno naše, se mi zdi, da ne moremo pričakovati.

Pred nekaj dnevi je bila na obisku moja soseda, ki sem ji pokazala dve pesmice, ki smo jih peli na minuli zabavi. Pričela se je smejati in povedala, da so pa to isto pesem zapeli na njeni zabavi, njej v čast.

Naj povem, da je besedilo staro dve leti, napisala sem ga jaz, skrbno pa sem navedla, kdo je avtor melodije.

In kaj sem rekla: hvala bogu, da je šlo besedilo v svet. Ga bo slišalo, prebralo še več ljudi.

Tudi za ostale stvari, ki so moje se ne sekiram kaj dosti.

Mi je pa pred leti znanka pripovedovala, da je moj projekt, ki sem ga dobronamerno razlagala vsem, ki so mi jih poslali po informacijo in je bil samo razultat mojega dela, potem prodala nekomu drugemu za takratnih 1000 DEM. So ji ponudili denar in ga je vzela. Šlo je za neko zelo strokovno zadevo, ki je bila takrat na "trgu" popolnoma neznana, na strokovem kolegiju so pa vsi kričali, da se mi je zmešalo.

Nekoč sem se precej ukvarjala z pisanjem in sem nekoč v časopisu moje osnovne šole našla popolnoma enkak članek, ki sem ga sama napisala in je bil kasneje obkavljen v slovenskem tedniku in sem ga shranila iz nekih čustvenih nagibov. Prepisan od prve do zadnje črke. Sestra podpisane avtorice je bila moja sosšolka. Takrat sem pa res skoraj popenila in nato pozabila na zadevo.

Skomignila sem z rameni in si mislila, saj moje znanje, ki sem ga vložila v ta projekt, tudi ni priletelo z neba.

 

Mislim,da kakih premoženjskih koristi od prepisa nima nihče, je pa res, da je dokazovanje, da je samo naš recept precej težko. Pa smo na začetku zgodbe.

F r i n a

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

14. jun 2008 14:42

Morska medvedka, ne sekiraj se. Fajn je, da recepte delimo z drugimi, ne glede na to, kje jih dobimo. So vsaj vsi na enem mestu in jaz za recepti ne gledam na drugih spletnih portalih, če jih imam tukaj na tisoče na voljo. Kot sem že rekla, na recept ne moreš zahtevat avtorskih pravic. Te so samo za sliko! Je pa lepo, da napišeš vir. Jelenckova

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

14. jun 2008 15:58

Veliko krat je težko napisat vir, ker recimo lahko recept izvira iz same kulinarike, pa je potem ena od nas ta recept dala naprej 2 prijateljicam, pa te dve prijateljici 4 drugim puncam, pa potem te 4 punce desetim drugim...in na koncu pride do druge uporabnice kulinarike ki recept preizkusi in se ji zdi tako fajn da ga objavi na kulinariki...brez da bi vedela da je recept že v bazi...potem pa pride do prerekanja ipd. Katka prosim, ne mi o tem da si ti vse recepte prebrala sem jih tudi jaz veliko večino, ko sem kaj iskala...jih je tudi Jernej recimo, pa vseeno kakšen krat ni očitno šel za tem da vpisuje že drugič isti recept...ker smo pač ljudje, zmotljivi in pozabljivi ycrna

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

16. jun 2008 12:03

Morska medvedka, da ne boš vzela za slabo, ker nisem mislila nič osebnega, ampak slučajno sem tisti dan pač zasledila tebe in bi lahko bil kdorkoli drug, ampak si bila ravno "pri roki". Tudi sama večkrat uporabim kakšen tvoj recept in sem vesela, da prispevate in res si te nisem "sposodila" nalašč, ampak čisto slučajno. Je pa zanimivo, koliko receptov zadnje čase kroži po netu in pred časom sem dobila kar en lep wordov dokument kot priponko z naslovom "SUPER RECEPTI" in ko sem odprla, so bili sami takšni iz kulinarike, zlasti tisti "ta vroči" in tisti, ki jih je zbral skupaj, ni niti kulinaričnega znaka na slikah stran zbrisal, kar je po svoje še dobro, da se ve, od kje jih je vzel. Poslal jih je nek naš sodelavec,ki jih je dobil bogsigavedi kje in sodelavke jih hvalijo kot nore:)) Lep dan. mojcca

Kristina  

član od: 13.1.2007

sporočila: 425

16. jun 2008 21:41

Ja,že kar dolgo krožijo recepti iz kulinarike po mailih.Jaz pa v tem ne vidim prav nič slabega.Nihče ne more reči,ta recept je pa MOJ,saj si ga ni izmislil sam.Najbrž je vsak,ki je že objavil recept tu na kulinariki,dobil ta recept od koga drugega,ta od koga tretjega,povedal četrtemu in tako naprej.In res nevem zakaj nebi svojega kuharskega znanja delili naprej.To,da bi moral biti spodaj pod receptom naveden avtor,je skoraj nemogoče.A ve mogoče kdo kateri je bil prvi,ki je spekel naprimer orehove rogljičke?Ker ta bi lahko rekel,to pa je MOJ recept. Kristina

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

16. jun 2008 22:50

Kristina taki recepti so od vseh in nobenega ;) vsak ga priredi malo po svojem okusu in postane "njegov" ycrna

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

17. jun 2008 8:06

Hej, pa ne zdaj posploševat, da si sami ne zmislimo receptov!!!!!!! Velika večina mojih je; krepko sad mojega razmišljanja in dela, mi na kraj pameti ne pade, da bi jih prepisovala.

Še zdaj delam, pišem, objavljam pa niti ne, ravno zaradi kraje. Tu pa se začne morala.

 

Si predstavljate, da vi torte od Vendy nekdo objavil v neki famozni knjigi? (Ker dejansko jih lahko, saj so tu nezaščiteni in prav vpijejo: take me?) Tudi slučajno ne bi smelo biti tako!!!!!!!!!

lidka

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

17. jun 2008 8:36

Ena stvar je kopiranje receptov in navajanje sebe kot avtorja. Druga stvar pa je kopiranje recepta brez navajanja avtorja. Ali niste prijateljici še nikoli dali (ali poslali na mail) recept, ki ste ga nekje dobili? Ali ste pri tem navedli avtorja? Tej recepti, ki krožijo po mailu, so mogoče začeli krožiti prav iz tega razloga: nekdo je naredil svojo beležko najljubših receptov in poslal prijateljici. Ta prijateljica je poslala še sodelavki in še kakšni prijateljici, te pa so poslale naprej... Ko si prepišem recept v svojo beležko, si nikoli ne prepišem avtorja, ali si ga vi?

Spletne strani in forumi, kot so Kulinarika in podobno, so prave zakladnice znanja, ki nastanejo po principu daj - dam in sploh nebi nastale, če nihče nebi želel deliti svojih skrivnosti. Hvala bogu, da še obstajajo nesebični ljudje, jaz sem se veliko naučila od njih

matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti